Monday, August 30, 2010

31 Ogos 1957


MERDEKA, MERDEKA, MERDEKA, MERDEKA...

Bahang perjuangan masih terasa, 
Pengorbanan demi maruah bangsa,
Merampas kuasa,
Dari mereka yang membinasa,
Mengenang jasa,
Mereka yang ditelan masa.

Terima Kasih,
Kini dapat ku merasa, 
Tinggal di Malaysia,
Yang aman sentosa,
Senantiasa.

~IHSAN AZ~

Gambar hiasa sempena Hari Kemerdekaan yang ke 48, iaitu pada 31 Ogos 2005...












SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE-53 MALAYSIA...

1MALAYSIA MENJANA TRANSFORMASI...

p/s: just look back to where we come from, and how do we get here....

Sunday, August 29, 2010

Tiket Wayang Free

oook, pagi sabtu, adik beradik lain pergi Mid shopping, malas nak ikut, so tinggal rumah with my parents n my other sis. Nak tengok wayang, tapi me n my sis xde duit, so duduk rumah tngk Melodi je lah,huhu.Tetibe teringat ade dua tiket free daripada Digi, tiket wayang, any movie, any GSC, any time, free, tapi kalo tngk citer 3D kene bayar RM5 shj, giler murah kan,huhu.


so, misi pertama, tngk cerita aper kat wayang,hurmmm, pilih2,then misi kedua, siap2 mandi sumer, then misi ketiga, cari tiket free tu, and thats our third mistake, misi ketiga shoul be misi pertama,huhu,kenapa, sila tengok di bawah,huhu...

damnnn, terlambat 2 hari jer,huhu,so mcm rugi je excited,huhu, so skang duk rumah tngk The Big Bang Theory,haaaaih...............


Monday, August 23, 2010

SMSS05: Flaming Buffet @ Sunway

Penulis tidak akan berasa bersalah dan tidak akan peduli jika ada mana2 pihak yang terasa kerana tidak dijemput ataupun kepada yang berada di Luar Negara,Sekian

Reunion buka puasa, tiap2 Ramadhan mesti buat, dan tiap2 tahun mesti nak makan buffet, tak boleh blah, yerla, masing-masing jin kan(x termasuk aku). Tahun ni, 21 Ogos, buat dekat Flaming Buffet@Sunway. The food kinda oook, boleh tahan la, variasi pon bnyk, drinks pon ok, the best part is the ice-cream, aku makan ais krim + choclote fudge je malam tu,huhu. Dalam web page die cakap ade marshmallow, penat aku cari tapi xde, so agak hampa disitu,haha.

ini gambar cilok dari website die,kalo tengok saper tak terliur kan, udang, ikan clam, sotong dan macam2 lagi la,huhu. Ingatkan memang macam ni la, tapi sebenarnya, indah khabar dari rupa,haha, this is too perfect for RM23.95++.

Ok, ni gambar sebenar time makan,huhu, agak x lawa n messy but yeah, all the above food mention was there and they didnt stay long, masak2 je licin, mmg jin,haha,siap ade ayam rendang, aper sumer lagi.

Bukan steambot je ade, nasi goreng ayam goreng, fries, sumer ade la, sedap tu, boleh tahan la,because the main attraction is steambot, yerla, nama kedai pon Flaming Steambot kan.

Tapi, standard r sumer ade tapi,huhu, tempat die sesak giler,sungguh x seronok makan,agak tension sikit disitu. Aku book untuk 25 orng, tapi yng dtng 20 orng, tp aku last minute dieorng call aku bagitau ade 22 orang, so macam ade xtra seat macam ok sikit la, sampai kat situ dah la die kasi seat asing2, damn, pastu sempit la plak, meja untuk 8 orng jadi untuk 11 orang, x ker sempit, kalo sumer kurus dan tough macam aku xperla gak, ni masing2 macam jin,haaaih.

Paeh, Daun, Teng(ketua jin), Maped, ngan Dayak, tengok gambar ni mesti korng paham kan aper maksud aku,haha.

meja ni spesial, sbb ade pompuan ngan ade artis,kalo korng hebat dapat teka saper artis tu, next lepak aku blanjer teh tarik, terhad kepada sesiapa yng xdatang jer,huhu.

Yang sebelah sini, baek2 je, huhu, sebelah fazid belah sini aku, tapi salad jealous ngan aku, tu sbb die tangkap time aku blah je,huhu.

gambar ni aku agak musykil sikit,aku xtau citer, sesaper yng tau tolong share,huhu...

ooo, yang perempuan tu awek paeh, shit, aku luper lak nak tanyer nama,haha, meja asing2 kot,huhu, yng disebelah tu si artis sibuk menbahan orng, stok setahun katernyer, dan yes, die still x berubah, still kuat pertikai dan bahan macam sekolah dulu,haha.

time ni sumer dah kekenyangan dah, tapi paham2 la, orng bergambar tangna die pegangn mangkuk lagi,haha, memang jin.

haha, ni sangat menarik muka ipok sampai mmg kena tayang kat blog ni la,huhu.

time ni semua dah kenyang, so sebab tu sumer muka happy je,haha, PERUT KENYANG, HATI SENANG,haha....

Lepas kene halau dari Flaming,sumer dah takde idea nak buat aper pas tu, Karok or Futsal,huhu, hei, aku organizer buka puasa je, haha, xkan sumer aku nak plan, letih la wei,huhu. 30 minit plan depan kedai tu, last2 sumer setuju maen futsal kat Frenzy Shah Alam, itupon sebab gilbert ade booking pukul 11 kalo x,haaaih...

Nak pergi Shah Alam satu problem gak, ramai xtau jalan, so dah bnyk buang masa kat situ,huhu.Tapi nasib baik la Futsal malam tu ditaja oleh NESTLE, NESCAFE TONGKAT ALI,haha, semua bertenaga je malam tuh,haha, cabi siap minum 4 tin, mmg jin,huhu.

credit to pian kerana menaja Tongkat Ali,haha...

Lepas futsal macam biasa,lepak mamak pulak,huhu, borak2, bahan2,kutuk2, pastu dayak macam biasa, 'ITS ALL ABOUT S**, pona kumpul bahan untuk setahun nnt die balik sane, yerla, die xde kat malaysia pon facebook kan ade,huhu.

Overall, plan success, yer la, tngk la saper organizer die,haha, thanks kepada semua 19 orng budak lelaki yang datng, dan thanks juga kepada awek paeh, atleast xde r nampak gay sngt,huhu.

Next stop, 4th september, siapa ade cadangna buffet sila bgtau, n kalo boleh a week earlier senang nak booking,dan kalo ade sesiapa na offer rumah die lagi best,huhu. Kali ni target biar lebih siki, n kalo boleh biar ade budak girls.Jngn tanyer aku saper girls yng akan dtng, nak handle boys pon aku dah serabut,huhu.

saper x dtngn nnt, snng je, aku hantar awek paeh ngan cucum dah,huhu, chum dah warning tu dah,haha.

AWAS KO!!!!


p/s:theres this great dude i know, n u r reading his blog...=.)



Friday, August 20, 2010

Rembelan Ramadhan.


Baru 3 hari x update blog rasa macam dah usang lagi bersawang je blog nih,huhu, maklumlah, sibuk kan time bulan puasa,haha. So, sempena dengan bulan puasa ni, marilah kite memenuhkan masa kita dengan aktiviti2 yang berfaedah, jangan asyik makan je dari magrib sampai subuh,huhu.

Siang pergi kelas sumer dah konfirm la letih, malam lagi la letih sebab perut penuh macam ular sawa baru bantai bapak lembu time berbuka, itu xpe lagi, pastu lepas terawih moreh pulak, x cukup ngan tu kol member g lepak mamak, teh tarik ngan roti tisu, terbaek,huhu. Ingatkan kalo dah supper tu xyuah sahur, tapi kan sahur tu sunat, so pergi la sahur,haha. so, maner x gemuk,haha, cuber cakap, saper yng buat mcm ni tapi x gemuk sila bgtau please, aku nak lambung die,huhu.

OK, kalo takat gemuk je tak kisah, tapi poket pon kosong macam maner? sehari standard berpulu-puluh, dah r student je,haaaaih. Mcm maner x poket kosong, time berbuka je nak buffet, x kesah la arab ke aper ker, mesti buffet, paling murah maakn buffet kelmarin kat kedai arab, itupon rm 20,haaaih, belum pergi Seoul Garden lagi,haha. Pas tu skang mamak sumer dah naek harga,damn, dieorng pakat ke aper, mmg terbaek la.

Hari ni takat itu je la mengarut, penat na taip panjang2,esok lusa sambung balik,huhu.

 Dengan ini saya mengakhiri post ini dengan gambar maggi sup mamak yang berharga rm3.90, tawar dan terlampau banyak sayur, damnnn, baik aku beli mamee sllrrrp pastu masak sendiri, 5 kali ganda aku dapat,zzzz, memang SLLRRRP je darah time makan tu,huhu, patutla nama die MAMEE SLLRRRP.



p/s: theres a great guy i know, and you r reading his blogs....


Tuesday, August 17, 2010

Why Vampires Suck?

VAMPIRES DONT SUCK, TWILIGHT ARE!!!

WHY YOU ASK?

Back to basic, first of all, the so called ' vampires doesnt glitter under the sun', they burn to ashes, they cry in pain, meracau,melalak, and other malay word that i am not capable to translate to english, pardon me, they suffer under the sun, and no, they dont 'bajet' cool while doing that.


Second, they are way over-rated, i mean way, yaaa, the actors are way-way-way over-rated, wtf? are they acting or just posing in front of the camera. They cant f**king act, get ahold of yourself,zzz. Some people say Megan Fox act horribly in TRANSFORMERS, but she has the body, so of course she is forgiven, but Kristen Stewart, is it? wtf? she so pale that she should be the vampires, I think she suffer more under the sun than the so called 'Vampires'.


Third, and most importantly, why Twilight sucks is that they polluted the mind of our new generations. Nw everybody wants to find a vampire like boyfriends and girlfriends. Back in the days, way back, people hunt them to kill, not for some flashy BF. We used to be scared by vampires but kids nowadays dont, because like the Cullen family, all vampires are vegetarian, in this case, dont drink human blood. How could they bring out such idea, and because of that, our next generation gonna suffer,zzz.


Theres no more Ken and Barbie, theres Edward Cullen and Bella Swan, KILL ME BEFORE THAT HAPPEN PLEASE.

If you guys agree with me, U should watch this movie,trus me, this is the NEW SAGA, aint nothing like the CULLENS,zzzz.


p/s: i think that Bram Stoker realtive should sue people who come out with twilight for ruining dracula image potrayed in his novels.



Sunday, August 15, 2010

Bengang, Tension, Sedih.....


haaaih, tension giler, mmg tension, sabar2 gak la tapi maner boleh tahan, dah panas gak nih, tau la bulan ramadhan kene bnyk sabar, mmg tngh sabar la nih, kalo x satu blok aku campak, bukan x boleh, malas je nak buat, tapi pikir2 balik mmg nak kene ni,zzzz.

sabar ihsan sabar, yerla, nak sabar mcm maner lagi, bukan sikit, bnyk ni nak kene sabar, sikit2 xpela, ni pergi habiskan, thanks la kepada sesaper yng berkenaan...

bukan sekali, bukan dua kali, bukan 3 kali, tapi berkali-kali-kali-kail dah, sampai tereja kail la plak, cuber bayangkan bnyk maner punya kali dah,zzzz, panas x hilang lagi, badan sejuk je, hati saper tau,huhu, cuaca yng hujan sepoi2 bahasa pon x membatu, suhu yng rendah pon x membantu meredakan panas di hati, aku dah merepke gile dah ni, kalo ade kerepek pon sedap gak,zzzz.

aku dah xtau nak cakap aper dah, berserah jela,zzz, menyirap je aku, slllllrrrrrrrrrrrrrrrrrrpppppppppppppppppp.

skang aku nak tanyer, jujur aku tanyer, dan aku nak korng jawab jujur, saper yng amek MAMEE SLLRRRPPPPPPPP AKU, baek mengaku, sebelum aku SLLRRRPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP SORNG2,ZZZZZZ............

AKU NAK SAHUR APER ESOK,UWAAAAAAAAAAAAAAAAA.............



p/s: emosi penulis semasa menulis post ini mungkin telah diexxageratekan, so mintak maaf kalo bnyk salah ejaaj,huhu, harap maklum..


Saturday, August 14, 2010

Menu Ramadhan 14 Ogos 2010/ 4 Ramadhan.


Weekend pertama Ramadhan tahun ni, so of course la masak sendiri dengan semangatnyer, kejap, bukan aku masak, i mean my sister and mom,huhu,tapi sebagai anak yang baik, tolong2 jugak la dieorng,huhu, serius tolong masak, bukan tolong makan,haha.

Tengah2 tolong dieorng masak tu, tetibe terasa nak update blog, padahal baru je update 2 jam lepas pasal bukak pose ngan nuffnang, ni na update lagi, buang tebiat ke aper,haha, tapi sbb semangat punya pasal, xpe updatekan jugak,huhu.

Menu hari ni banyak giler, macam2, siap boleh bukak gerai lagi kat pasar ramadhan nanti,huhu. Maghrib pukul 7 30, tapi pukul 2 dah start masak, itu kalo kat rumah la, kalo aku time kat hostel, lagi 5 minit nak berbuka baru plan nak g makan maner,haha.

Oook, xyah cakap bnyk dah, mari kite tngk menu aper harini kat rumah Abdullah Zubir...



Desert pertama harini, Strawbery Cheese Cake,hurmmm, sedap wei, tapi x siap lagi, sie supposedly ade strawberry toppings and whipped cream atas tu, akan dibuat nant,huhu....

desert kedua, Sekaya Nangka,resipi Pah Haji, nenek belah abah, sedap, tapi takut terkurang manis je la, maklumlah puasa, xleh rasa,huhu....

next one, menu utama, ayam goreng rempah dngn ikan masak tempoyak, ikan aper tu x dapat dikenal pasi, maklumlah, jarang masuk dapur,haha.

kuah tempoyak yng baru nak masak,haha.

rendang masak kerang,hurrmmmm, kurang suka sikit, kalo kerang rebus suka la, tapi dah masak rendang boleh la,huhu.....


Hurmmm, air xtau lagi nak buat air aper, kepala dah pening dah nih,huhu, tngk la nanti eh, dah la lagi 3 jam baru berbuka,haha,cleh blah.

Ookla, kene buat2 sibuk, sebab kalo depan komputer je kang nanti ade la orng jerit nama suruh buat something,huhu.

UPDATED:

khas untuk cik ZANATUL NADIA sempena bulan ramadhan,haha....


 sedap wei natul,haha,aku bajet r sebb x rasa lagi,haha.....



p/s: wait a minute....

Sesi Berbuka Puasa Bersama Nuffnang di TheApartment@KLCC.


Last week, me and Aimi AZ were both invited for break fast with nuffnang and fellow blogger, 15 blogger(including  me n Aimi AZ) and 5 Nuffies(Nuffnang staff). It was hosted in TheApartment@KLCC. This is my second event with nuffnang and fellow bloggers, first one is the Digi Break Free Party@Ecoba, not including the movie premiers, so i was kinda shy considering that most of the bloggers that come have made their way thru the blogging community.Ive heard about them and read their blog once or twice but sadly I dont keep track of it, and maybe i should. The only person i can remember is AnakPerak.


Oook, back to the event.This event is open for Muslim bloggers only and its a good idea because you dont want to have a Majlis Berbuka Puasa and half of them didnt even fasting,haha.

The theme of the buffet is home-cooked N.Sembilan and Perak dish, so yeah, WOW,haha, the food was great, lots of variety, lots of side dishes but sadly, Ive got small stomachs,(haters keep quiet),haha.

They have everything there, Buttereed Prawn,Sambal Bawal, Roasted Duck, Lamb, few types of chicken, Mee Sup, Kerabu mangga, udang, sotong and many more, seriously, I dont know what to eat.

The desert, there's more than this, all sort of kuih-muih and stuff, too bad they dont have ice-cream or it would be perfect,huhu.

Left one is mine and the one infront of it is also mine, my desert plate,haha.

waiting patiently for BANG(azan), as Rob refer it too,haha, as a Malay i dont ask question like,
" dah bang ?", anymore, haha,so i found it very funny.

 Everyones waiting patiently for 'BANG', damnnn, I still finds that funny ehile writing this post,haha. Sorry Rob,haha.

After breaking fast and solat maghrib, we continue to sesi borak2,huhu.

Overall, it was great, the place, the food, the company(fellow bloggers and nuffies) everything, it was nice, hope that Nuffnang can organized this kind of event one last time before the end of this Ramadhan.

Last but not least, group photo, can u identified most of them? theres a link below as a hint




 Owh, if theres one thing that is not perfect is that our table is upstairs while the buffet table is downstairs,huhu, thats one reason why i dont eat that much,haha. But still, Thanks to Nuffnang for inviting me and I hope there more to come...=.)


p/s:im craving for banan cheesecake and banana kaya this ramadhan, what to do?




new update: i forgot to mention,theres 2 pictures taken from http://sumijelly.com and www.teratakarmo.com, thanks for the pics...=.)

Friday, August 13, 2010

Quick Update 13/08/2010..


Last nite was awesome, Sesi berbuka puasa bersama Nufnang dan blogger, Jumpe ramai bloggger famous dan Nuffies2 semua. Pengalaman bagus bagi blogger kecil-kecilan macam aku.
Baru je balik dari sembahyng jumaat tadi, terus nak update pasal event tu, sekali check gambar, semua macam x menarik, goyang dan gelap. So, kesimpulannya, terpaksa tunggu other blogger blog pasal event tu dulu then curi gambar dieorng,haha.


Nuffnang xnak buat rumah terbuka raya pulak ker? 


p/s: its friday the 13th,its all over FB, but whats its about again?




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails